Mergi la conţinutul principal
 • Ce este caria dentară?

  Caria dentară este cea mai întâlnită aflicțiune pentru care un pacient cine la stomatolog... dar ce este de fapt caria dentară?

  Este zona în care un dinte începe să fie distrus de atacul combinat al acizilor și a anumitor specii de bacterii... leziunile carioase sunt acele puncte mic maro, negre, care lăsate netratate se vor mării, vor devenii sensibile, vor distruge complet dintele.

 • Tratament bruxism

  Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților noaptea în timpul somnului. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de zone de uzură, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a musculaturii și a articulației temporo-mandibulare.

  Simptomele cele mai frecvente sunt:

 • Obturație coronară

  Cum și când e bine să-ți tratezi cariile prin plombe / obturații fizionomice pentru a nu fi prea târziu și pentru a nu apare durerea de dinți?

  Ce este "terapie dentară" / "odontoterapie restauratorie"? Este acea parte a stomatologiei care se ocupă cu obturarea (plombarea) cariilor de pe dinții frontali folosind materiale compozite fizionomice (estetice), sau cu cimenturi ionomere de sticlă semi-fizionomice dar foarte rezistente pentru dinții laterali.

 • Scrâșnitul dinților noaptea (bruxismul), ce este și cum se tratează?

  Ce este bruxismul (scrâșnitul sau scârțâitul din dinți în timpul somnului), care sunt semnele, cauzele și cum se tratează (cu gutieră de bruxism)?

  Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de leziuni dentare permanente, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a articulației temporo-mandibulare.

 • Care sunt cauzele cariilor sau leziunile de colet (de lângă gingie)

  Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingie, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

  De cele mai multe ori apar inițial niște zone albe, ușor cretoase, după care se transformă în șanțuri, iar dacă nici atunci nu se intervine acele zone încep să se carieze (coloreze) și dinții devin din ce în ce mai sensibili la stimulii termici (rece, cald) sau chimici (dulce).

 • De ce sunt dinți sensibili la rece, cald, dulce? - cauze și tratament

  Toată lumea are episoade mai scurte sau mai lungi în care unul sau mai multi dinți sunt sensibili la rece, cald, dulce. Care sunt cauzele sensibilității dinților? Când sensibilitatea devine o urgență stomatologică?

  1. Durere de mică intensitate care dispare în câteva zile - traumatism minor (lovitură sau alimente foarte dure).

  2. Durere scurtă la dulce/rece pe un dinte - carie medie - e cazul sa te gândești la o programare la dentist.