Care sunt semnele cariilor la dinții copiilor?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Care sunt semnele cariilor la dinții copiilor?

Cariile, acele mici puncte negre pe care le vezi pe dinții celui mic, par inofensive și nu par a trebui să fie luate în seamă... din păcate este complet greșit.

De ce? Pentru că la cel mic față de tine, igiena nu este punctul lui forte, smalțul (cel strat dur de la suprafața dintelui) nu este complet format/maturat și să nu uităm dulciurile și sucurile pe care cel mic le adoră și efectul pe care acestea le au asupra dinților.

Dinții de lapte sunt afectați de carie la fel de des sau chiar mai des decât dinții definitivi pentru că nu au un strat extern foarte rezistent și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu).

Primele semne de carie la dinții de lapte sunt micile puncte de diferite culori care apar, de la zone alb cretoase, maro, gri până la negru. Cel mai bine este să se facă un control stomatologic periodic la 6 luni.

Tratamentul cariilor mici este foarte ușoară, iar de cele mai multe ori nu necesită decât răbdare și se pot rezolva fără sa fie nevoie de anestezie. Materialul de obturație cel mai indicat este CIS (ciment ionomer de sticlă), pentru că are capacitatea de a elibera fluor benefic structurilor dentare ale copilului.

Cariile care au avansat destul de mult și au devenit foarte dureroase vor necesita de cele mai multe ori anestezie și mai multe ședințe de tratament, iar netratate vor duce rapid la apariția cel mai probabil a unor abcese cu risc de afectare a dintelui definitiv care urmează sa iasă în acel loc.

Dintre dinții definitivi, cei mai afectați de carie sunt molarii de 6 ani, sau prima măseluță care îi apare piticului în spatele dinților de lapte în jurul vârstei de 6 ani plus/minus 6 luni. Cel mai bine pentru a evita carierea acesteia este sigilarea șanțurilor imediat după apariție.

Semnele că un dinte este cariat sunt, în ordinea apariție dar și a gravității:

  • punct mic negru într-un șanț sau zonă greu accesibilă;
  • zona albă cretoasa sau ușor gri;
  • durere ușoară trecătoare la dulce sau foarte rece;
  • zonă care reține mâncarea;
  • durere de mai lungă durată la dulce sau rece;
  • durere care trezește din somn pe copil;
  • durere pulsatorie sau abces vestibular.

În funcție de momentul în care cel mic ajunge la dentist, este posibil să nu fie nevoie de anestezie iar curățatul să fie foarte ușor de suportat. Dacă dintele a fost deja sensibil la dulce/rece este foarte probabil să fie nevoie de anestezie, iar dacă durerile au fost mai mari de poate ajunge la tratamente de canal asemănătoare cu cele ale adultului.