Care sunt regulile de circulație cu bicicletă pe înțelesul oricui?

20 August 2017
Articol actualizat acum 1 an
Care sunt regulile de circulație cu bicicletă pe înțelesul oricui?

Dacă ești șofer, în mod normal ar fi foarte ușor sa ști regulile de circulație cu bicicleta, dar cum mulți bicicliști nu sunt și șoferi, să vedem ce și cum pe înțelesul tuturor... Lista e făcută pe baza legislației în vigoare. 

Dotare obligatori bicicletă/biciclist:

 1. Noaptea, lumină albă sau galbenă în față și roșie in spate, cu cel putin un element reflectorizant de aceeasi culoare, adică un ochi de pisica. 
 2. Noaptea, element reflectorizant galben sau portocaliu pe cel puțin o roată.
 3. Sistem de avertizare sonor montat pe ghidon, inutil dar obligatoriu. 
 4. Noaptea hainele trebuie sa aibă elemente reflectorizante, sau rucsacul 
 5. Act de identitate.

Eu unul folosesc și ziua lumina față în sistem stroboscop / clipit, mai ales dacă merg pe lângă coloanele oprite la semafor, sau care merg foarte încet și le depășesc.

Reguli de circulație cu bicicleta:

 1. Dacă exista pistă specială marcată corespunzător, mergi obligatoriu pe aceasta (aviz celor care merg pe Calea Victoriei), dacă nu, pe stradă ca orice vehicul... recomandat cât mai pe dreapta
 2. Mergi pe un singur rând, nu câte doi, nu in grupuri... 
 3. Nu ai ce cauta pe trotuare, decât dacă există piste special amenajate.
 4. Obligatoriu o mână e pe ghidon și ambele piciorele pe pedale.
 5. Nu mergi dacă ai băut alcool sau folosit substanțe stupefiante.
 6. Nu mergi pe zăpadă, polei, gheață.
 7. Nu mergi pe trecerile de pietoni pe bicicletă, decât pe lângă bicicletă... ori ești mașină ori pieton...
 8. Dacă vrei sa faci stânga, semnalizezi prin ridicarea mâinii stângi în plan orizontal, te asiguri că poți/ești lăsat și începi să schimbi benzile înainte de intersecție, sau recomandarea mea este să treci intersecția drept și după traversarea acesteia, faci stânga pe trecere sau odată cu mașinile

Și poate cea mai importantă regulă, semaforul rosu de la mașini este și pentru tine!! Dacă treci pe roșu nu meriți pic de respect din partea șoferilor care au stat la stop...

Recomandare, cască de protecție omologata, asa zice legea, eu vad casca ca un element de protecție obligatoriu de purtat permanent.

Vezi ce simplu e? Deci pe scurt, în București cel puțin trebuie să mergi pe stradă pentru că pistele sunt foarte puține, să stai la semafor iar seară sa ai lumini față și spate... și cască. Plus că dacă ai respect pentru șoferi vor avea și ei pentru tine, dacă te crezi mai smecher decât ei, nu uita ca ei au cel puțin o tonă... și sunt în general nervoși.