Care sunt efectele consumului de fluor și ce este fluoroza dentară?

04 August 2017
Articol actualizat acum 1 an
Care sunt efectele consumului de fluor și ce este fluoroza dentară?

Consumul unor cantități mari de fluor în timpul dezvoltării dinților, poate produce apariția fluorozei. Aceasta afecțiunea poate determina modificări de culoare (alb sau maro) sau pot apărea găuri la nivelul smalțului. De asemenea, pot fi observate și mici modificări de forma la suprafața dinților. Fluoroza nu mai apare după ce dinții au erupt. 

Fluoroza reprezinta un problema mai mult de ordin estetic și nu o boala. De cele mai multe ori, aceasta are o forma ușoară, încât doar stomatologul o poate detecta. Fluoroza apare des la copiii mici (sub șapte ani), care iau suplimente cu fluor și trăiesc în zone cu apa fluorurata. Fluoroza poate fi prezenta și la copiii care înghit pasta de dinți în mod frecvent, dar foarte rar. 

Care sunt semnele fluorozei dentare? 
Dinții cu fluoroză ușoară nu au modificări sau schimbări vizibile, acestea pot fi observate doar de stomatolog. Formele moderate de fluoroza se prezintă sub forme de linii albe, dungi sau pete, în timp ce fluoroza severa lasă dinții cu gropi și cu pete de culoare maro, gri sau negru. 

Cum pot preveni fluoroza dentare? 

  • dozați cu grijă suplimentele alimentare care aduc un aport de fluor în organism, fără să mergeți pe ideea ca mai mult e mai bine.
  • dacă copilul este mai mic de sase ani, puneți doar puțină pastă pe periuță. Supravegheați-l în timp ce se spală și apoi încurajați-l sa scuipe după periaj. 
  • evitați pasta de dinți cu arome, deoarece este posibil ca cel mic să o înghită. Nu lăsați produsele cu fluor (pasta de dinți și apa de gură) la îndemâna copiilor. 

Ce tratamente exista împotriva fluorozei dentare? 
Fluoroza afectează numai estetic dinții și nu produce carii. De aceea, tratamentul împotriva fluorozei consta în mascarea petelor prin obturații.
De obicei, fluoroza ușoară nu are nevoie de tratament. Fluoroza severă implică acoperirea dinților prin coroane sau a fațete.