Care sunt complicațiile implanturilor și cum se poate pierde un implant?

10 Decembrie 2017
Articol actualizat acum 11 luni
Care sunt complicațiile implanturilor și cum se poate pierde un implant?

În general la majoritatea pacienților nu apar probleme importante în timpul operației de inserare a unui implant dentar, în primele ore sau zile postoperatorii, poate numai după mai multi ani. Care sunt posibilele complicații mai mici sau mai mari care pot apărea la un implant dentar și ce poate duce la pierderea definitivă a unui implant dentar?

Umflătură mică pe gingie în primele 24-48 ore (nu mai mare decât o cireașă, maxim cât o măslină și care nu este dureroasă, este cel mai probabil reacția inflamatorie locală la traumă (anestezie, incizie, decolare, sutură) - nu este nici o problemă.

Umflătură de volum mărit care este vizibilă și pe exterior, cel mai bine se revine la un control, poate avea mai multe cauze, leziune dureroasă pe obraz dată de mușcarea acestuia sub anestezie, hematom (vânătaie) de mari dimensiuni produs de lezarea unui vas de sânge în timpul anesteziei - acestea sunt cele mai dese variante dar care nu prezintă risc pentru implant, sunt doar foarte neplăcute pentru pacient, alte posibile cauze trebuie investigate și tratate rapid înainte ca implantul dentar să fie afectat.

Dacă aceste două posibile complicații post-operatorii nu prezintă în general nici un risc pentru intervenție și trec în câteva zile în urma tratamentului standard medicamentos prescris, următoarele sunt mult mai grave și pot avea urmări extrem de neplăcute.

Amorțeală parțială sau paralizia localizată rămasă după ce efectul anesteziei a trecut (în câteva ore), care se poate manifesta cel mai des la nivelul buzei inferioare după implanturi puse la mandibulă în zona laterală, sunt cauzate de lezarea parțială prin presiune crescută sau totală a nervului mandibular prin secționare. Este poate cea mai periculoasă și neplăcută complicație, pentru că dacă lezarea este importantă, lipsa sensibilității va rămâne permanentă de cele mai multe ori. Aceasta este o complicație datorată unei erori de planificare sau a unei erori de manoperă intra-operatorie.

Infecție la nivelul mucoasei și a osului unde a avut loc intervenția, este o complicație destul de gravă dacă apare în primele zile post-operator și de multe ori poate duce la pierderea implantului rapid. Aceasta se previne prin respectarea cu strictețe a recomandărilor și tratamentului cu antibiotice prescris.

Afectarea sinusurilor maxilare cu apariția de infecții (sinuzite) sau sângerări pe nara de pe partea intervenției de inserare, acestea duc de cele mai multe ori la pierderea (extracția) implantului și tratamente ulterioare pentru sinusul afectat. Aceasta este o complicație datorată unei erori de planificare sau a unei erori de manoperă intra-operatorie.

Sângerări puternice de durată, post-operatorii, la pacienți care au diferite afecțiuni care nu au fost cunoscute sau declarate anterior sau care au tratamente medicamentoase care nu au fost anunțate de pacient anterior și care interferează cu coagularea. În general nu prezintă risc pentru intervenții și se pot tine sub control ulterior prin administrarea de diferite medicamente functie de situație.

Afectarea dinților vecini prin lezarea rădăcinii acestora sau a nervilor de la vârful rădăcinii lor este o complicație datorată unei erori de planificare sau a unei erori de manoperă intra-operatorie și poate duce de cele mai multe ori la tratamente ulterioare la dintele afectat sau chiar pierderea lui.

Ce poate duce la pierderea implantului dentar? Pierderea implanturilor dentare în perioada de vindecare este extrem de rară și este cauzată în general de:

  • reacții de respingere (corp străin) a implantului de către organism, extrem de rar întâlnită la generațiile de implanturi folosite acum, tinde să fie aproape zero;
  • apariția unor infecții puternice în perioada de vindecare, care nu cedează la antibiotice rapid;
  • erori majore de poziționare, care duc la extracția implantului;
  • pacienți care nu respectă absolut deloc aproape toate indicațiile postoperatorii, este considerată cea mai frecventă cauză de pierdere a unui implant dentar;

Pierderea implanturilor în timp (câțiva ani) poate fi dată de:

  • igienă defectuoasă;
  • lipsa controalelor stomatologice periodice;
  • inflamarea gingiei și a osului din zona implanturilor pe care pacientul o tratează cu indiferență, care duce în timp la apariția peri-implantitelor;
  • fracturarea implanturilor în urma unor forțe extreme (traumatisme, accidente rutiere) sau a unor erori de fabricație;

La ora actuală sistemele de implanturi Straumann sau Neodent, protocoalele pre-operatorii, intra-operatorii și post-operatorii folosite fac ca rata de succes imediată sa fie foarte mare (se apropie de 100%) indiferent de vârsta sau starea de sănătate a pacientului și să fie de 98.8% la peste 10 ani de la inserarea implanturilor.