Care sunt cele mai bune aplicații alternative la WhatsApp?

09 Ianuarie 2021
Articol actualizat acum 1 an
Care sunt cele mai bune aplicații alternative la WhatsApp?

Spre finalul anului 2020 Facebook a început comasarea în aceeași platformă pentru serviciile de mesagerie oferite prin WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram, astfel utilizatorii aplicațiilor putând trimite mesaje între cele trei servicii... la prima vedere un lucru bun, teoretic. 

Dar anul 2021 începe cu o "lovitură" pentru utilizatorii strict ai WhatsApp... începând cu 8 februarie 2021, datele utilizatorilor vor fi trimise către serverele Facebook și ulterior partenerilor acestora, chiar dacă nu ai cont Facebook, Instagram sau Messenger... despre ce date vorbim?

  • datele de înregistrare ale contului, inclusiv numele și numărul de telefon
  • adresa IP folosită
  • informații despre conexiune, dispozitiv, alte aplicații folosite
  • tranzacții făcute prin aplicație
  • datele transmise către alți utilizatori
  • alte date adunate de aplicație...

Mulți utilizatori ai aplicației nu sunt deloc încântați, așa cum sunt și eu... eu nu mai am aplicația Facebook în telefon de cel puțin 2 ani, iar pe calculator intru doar de pe un anumit browser....

Deci care sunt alternativele în cazul în care vrei să renunți la WhatsApp? Signal, Telegram sau Google... Eu unul am în plan acest lucru, doar că am mulți pacienți cu care comunic prin această aplicație...

1. Signal, una dintre cele mai sigure, securizate și transparente aplicații de tip messenger. Suportă mesaje text unu la unu sau grup, imagini, fișiere audio, video, documente, inclusiv apeluri audio/video, locație. Versiunea pentru Android poate fi folosită inclusiv în locul aplicației implicite pentru SMS

Mesajele sunt criptate end-to-end, se poate stabili un timp de ștergere automată, imaginile pot fi alterate/blurate... și multe alte chestii interesante.

Aplicația este disponibilă pentru Android, iOS, Windows, macOS și distribuții Linux.

2. Viber, suportă mesaje text unu la unu sau grup, imagini, fișiere audio, video, documente, inclusiv apeluri audio/video, locație, iar mesajele trimise sunt criptate end-to-end, și se poate seta un timp de ștergere automată.

Aplicația este disponibilă pentru Android, iOS, Windows, macOS.

3. Telegram, una dintre cele mai vechi și cunoscute alternative... Oferă tot ce oferă și primele două în plus este o aplicație open-source și are și interfață web (foarte utilă și pe care eu la WhatsApp o folosesc foarte mult). Față de WhatsApp se pot folosi în paralel pe mai multe dispozitive iar mesajele ajung pe ele chiar dacă telefonul principal nu are conexiune internet activă sau este închis.

Aplicația este disponibilă pentru Android, iOS, Windows, macOS, distribuții Linux și interfață web... aplicația pentru Windows este chiar funny.

4. Aplicațiile oferite de Google...

  • Messages (fostul Android Messages), clientul SMS implicit din Android, care a implementat sistemul RCS ce oferă criptare end-to-end, transmiterea de fișiere...., are platformă web (poți primi și trimite mesaje direct din browser de pe calculator - messages.google.com), aplicația care mi-aș dori să fie cea mai folosită, recunosc
  • Google Chat (viitorul fost Hangouts) la care mai durează până când și conturile personale și vor avea acces
  • Google Duo și Google Meet... pentru zona de apel video, conferințe....

5. Aplicația oferită de Microsoft... bătrânul Skype, care după atâta timp știe să facă cam orice... și Kaizala

6. Alte aplicații din zona ceva mai de business Skype for Business, Cisco Webex, Zoom, Microsoft Teams, sau Discord

Eu unul aș migra (dacă aș putea complet aș fi extrem de fericit, dar păstrarea relației cu pacienții este importantă, dar caut soluții) către folosirea Messages pentru mesajele SMS, clasice text sau text + emoticoane / gif, mesaje e-mail când sunt de transmis alte chestii (fișiere mai mari) și Google Duo pentru apeluri video. Deja restul aplicațiilor nu mi se pare că oferă chestii utile în acest moment când mesajele SMS sunt nelimitate... poate cel mult Telegram.

UPDATE 16.01.2021 - Telegram și Messages permit transmiterea de mesaje programate la data/ora dorită; opțiunea apare prin ținerea apăsată a butonului send.