Care sunt cauzele durerilor de dinti? De ce dor dinții?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 9 luni
Care sunt cauzele durerilor de dinti? De ce dor dinții?

Durerile de dinți apar de cele mai multe ori exact în momentele cele mai nedorite... petreceri, concedii sau în perioada sărbătorilor. Care sunt variantele de durerile de dinți, ce le cauzează și cât de urgent este?

Durere intensă de scurtă durată la mai mulți dinți, apărută în general la rece intens; nimic grav, e normal, poate ar fi bine să nu insiști, măcar o perioadă.

Durere de foarte scurtă durată localizată pe un singur dinte, la dulce sau rece; există o carie în evoluție, ar fi cazul sa te gândești la un control stomatologic în următoarea perioadă.

Durere de scurtă durată (care persista puțin și după îndepărtarea cauzei) localizată pe un singur dinte la rece, dulce, cald; există o carie care începe sa fie periculoasă, e cazul să iți faci o programare la dentist pentru o plombă.

Durere cu durata mare (minute) localizată pe un singur dinte la dulce, rece, cald; carie avansată, e cazul ca mâine sa te duci la dentist, posibil e nevoie și de tratament de canal, dar dacă te grăbești poate mai sunt șanse doar de o plombă.

Durere localizată pe un singur dinte care apare fără un motiv anume, uneori chiar și în somn; carie mult avansată, cel mai probabil o sa fie nevoie și de tratament de canal și plombă.

Durere extremă, pulsatorie, dinte sensibil la mușcătură; urgență... urmează sa te umfli în următoarele ore.

Durere de mica intensitate "surdă", localizată spre vârful rădăcinii; posibilă problema la apexul dintelui sau în osul din zonă, e cazul sa te gândești la o programare, necesita radiografie.

Durere intensă la mușcătură, fără alte semne, poate cel mult senzația ca a pocnit ceva când mâncai; posibilă fractura a dintelui, cu șanse mari sa fie extras, trebuie făcută o programare, necesită radiografie.

Durere care iradiază spre ureche, asociată cu limitarea deschiderii gurii mai ales dimineața; inflamare unui molar de minte; trebuie făcută o programare, necesita radiografie panoramică sau chiar tomografie.

Durere la mestecat pe dinți care sunt sub lucrări; cauze multiple, cel mai bine ar fi sa te gândești la o programare în curând, necesită radiografie.

Alte dureri...de dinți, cel mai bine te gândești la o programare la dentist.