Care este și cum alegem cea mai bună pastă de dinți?

08 Octombrie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Care este și cum alegem cea mai bună pastă de dinți?

Când tubul de la pastă de dinți e complet stors, apare întrebarea ce să-mi iau acu? Să fie aceeași ca cea care s-a terminat sau să fie una nouă? Ce să conțină? Dacă nu există o recomandare clară a stomatologului, alegerea iți aparține.

Pasta de dinți pentru albire - nu albește dinții dar îndepărtează petele de pe ei datorită substanțelor abrazive și a chimicalelor. Menține culoarea naturală sau cea obținută printr-un tratament de albire profesional. Pentru efect este necesară utilizarea zilnică și de lungă durată. Atenție în ceea ce privește efectul abraziv, poate produce iritarea gingiilor și sensibilitate dentară.

Pasta de dinți pentru controlul tartrului/pietrei - previne acumularea tartrului în urma detartrajului cu ultrasunete dar nu îl îndepărtează odată prezent. Împiedică formarea plăcii bacteriene și a cariilor, prin xilitol, dar utilizarea prelungită poate duce însă la sensibilitate dentară crescută.

Pasta de dinți pentru dinți sensibili - aproximativ 20% din adulți prezintă sensibilitate dentară. Acționează prin formarea unui strat care acționează ca o barieră împotriva factorilor iritanți pentru nervii dinților. Sunt indicate la retracții gingivale cu dinți sensibil la rece, cald, dulce... Efectul apare după 4-6 săptămâni.

Pasta de dinți cu fluor - efect benefic pentru smalțul dinților, produce remineralizarea smalțului, protejează de atacul acizilor din alimente. Efectul cel mai important este cel de prevenire a cariilor. 

Pasta de dinți pentru gingii - nu poate trata bolile parodontale provocate de placa bacteriana și de tartru, dar poate controla acumularea de placa bacteriana sau prevenirea formarii acesteia. Pacientul trebuie să utilizeze o tehnică corectă de periaj și să se prezinte la controalele periodice la stomatolog.

Pasta de dinți pentru fumători - conține mai multi agenți abrazivi care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți date de nicotină. Nu sunt recomandate pentru că pot provoca leziuni la nivelul smalțului și a gingiilor.

Pasta de dinți pentru respirație proaspătă - seamănă cu apa de gură, maschează respirația urat mirositoare, dar nu o tratează.

Pasta de dinți pentru copii - special concepută pentru a răspunde tuturor nevoilor dezvoltării dinților unui copil. Au o concentrație variabilă de fluor, un gust plăcut, aspect plăcut, frumos mirositor și nu au zahar.

Pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu - creează un mediu alcalin și împiedică acizii să atace suprafața dinților. Nu este însă indicată folosirea îndelungată a acestui tip de pastă de dinți pentru ca poate irita gingia.

Orice tip de pastă de dinți alegi, încearcă să nu folosești aceeași pastă mult timp (schimb-o cu alta) și nu uita de controlul stomatologic periodic. 

Eu unul sunt fanul pastelor de dinți Sensodyne în general, Vademecum sau Blend A Med, e o alegere stric personală bazată pe gust, senzația de dinte curat lăsată... Și ține minte că cea mai bună pastă de dinți este cea pe care o folosești zilnic!!