Care este cel mai folosit, bun, rapid sau sigur browser?

09 Ianuarie 2019
Articol actualizat acum 8 luni
Care este cel mai folosit, bun, rapid sau sigur browser?

La sfârșitul anului 2018 CEL MAI FOLOSIT browser de internet este surpriză... Google Chrome, care este folosit de peste 70% din utilizatorii de internet, atât la nivel de desktop/laptop dar și la nivel de telefoane mobile.

Pe locul doi din punct de vedere a utilizării este Safari la nivel de telefoane mobile și Mozila Firefox la sistemele desktop. Sunt urmate de Samsung Internet, Android Webview, Opera, Internet Explorer și Microsoft Edge, toate adunând un procent de aproximativ 15%.

La categoria CEL MAI RAPID... în afișare unei pagini, cel mai rapid este Edge și Safari cam împart primul loc, locul doi este împărțit de Chrome și Firefox, locul trei și mențiunile aparțin bătrânelor Internet Explorer și Opera (acesta fiind o surpriză pentru mine, eu îl consider un browser rapid).

La categoria CEL MAI SIGUR... aici e greu de zis ce înseamnă cel mai sigur? atâta timp cât ai o adresă de email, nu mai ai dreptul la intimitate... majoritatea programelor la ora actuală au sisteme de filtrare automată a paginilor web problematice, toate oferă setări avansate pentru confidențialitate și securitate... Cu toate astea dacă vrei să lași cele mai mici urme a ceea ce faci și cine ești , TorBrowser (bazat pe Firefox) este poate cel mai bun, urmat de Opera pentru Windows care are inclus VPN.

Dar care este CEL MAI BUN BROWSER? din punctul meu de vedere orice versiune care este bazată pe proiectul Chromium , adică Google Chrome, Vivaldi, Opera, Brave, Samsung Internet, Yandex și din 2019 și Microsoft Edge.

Iar cel mai cel browser din punctul meu de vedere este Google Chrome. De ce?

  • oferă o integrare extraordinară cu toate serviciile Google;
  • datele salvate in contul Google (linkuri, parole, date de contact...) pot fi folosite de pe orice platformă imediat după logarea cu contul de Google;
  • aproape toate siturile sunt testate și optimizate pentru această platformă;
  • bază mare de extensii care pot fi adăugate funcție de necesități;
  • nu observ probleme la nivelul resurselor folosite... ce e drept are și de unde... desktop cu procesor AMD Ryzen 6 nuclee, 12GB RAM, SSD... sau un telefon Sony Xperia XZ2 Premium... dar îl folosesc și pe alte 2 calculatoare mai puțin performante și nici aici nu observ probleme mari.

Aștept cu nerăbdare lansarea Microsoft Edge pe platforma Chromium, cine știe poate va fi o revoluție în domeniu (urmează un update).

Update 2021/2022: clasamentul în linii generale se păstrează, pare că vine puternic pe locul doi Microsoft Edge și un își face apariția si Vivaldi, care se bazează tot pe platforma Chromium

Acest articol a fost făcut pe baza traficului înregistrat de cele 2 situri, acesta (85.000 utilizatori/2018, 175.000 utilizatori în 2021) și byoana.ro (62.000 utilizatori/2018, 121.000 utilizatori în 2021), dar sunt confirmate de articolele de specialitate.