Care browser este cel mai bun? Chrome, Safari, Firefox, Edge sau Tor?

10 Mai 2020
Articol actualizat acum 11 luni
Care browser este cel mai bun? Chrome, Safari, Firefox, Edge sau Tor?

Browser-ul web a devenit la ora actuală cel mai folosit program din lume, pe calculator, tabletă, telefon... aproape totul se face cu el. Dar care este cel mai bun la ora actuală?

Care este cel mai popular browser: Google Chrome

Google Chrome continuă să domine autoritar lumea browserelor web. În martie 2020 Chrome deținea aproape 63,77% din piață conform datelor Statista (71% din traficul de pe acest site). Următorul browser este Safari care are 18,4% (14% din traficul de pe acest site)... 

Google Chrome este sigur, rapid, compatibil cu aproape orice site actual. Implicit oferă protecție anti-phishing, atenționare dacă parola a mai fost folosită și pe alt site.. Un alt avantaj major este că istoricul de căutări este comun indiferent de diapozitivul folosit, prin sincronizarea automată. 

Google Chrome oferă suplimentar extensii aproape pentru orice ai nevoie, de la semnarea unui document până la vânarea de reduceri... Singura problemă cunoscută este consumul mare de resurse mai ales dacă ai multe taburi deschise, aceasta datorându-se sistemului de izolare care este un sistem de siguranță foarte bun.

Care este cel am sigur browser: Mozilla Firefox

Mozilla Firefox pare că încă este ce mai sigur browser, deoarece vine cu multe setări deja active pe nivelul "maniac", blocarea cookies, blocarea reclamelor... chestii. Dar nu sunt lucruri pe care altele nu le pot face, doar că la Firefox vin deja active. 

La nivel de resurse folosite Mozilla Firefox își păstrează renumele, merge cu aproape nimic... teoretic, dacă dai mai tare în el începe să se vadă.,

Browserele implicite Apple Safari și Microsoft Edge, care vin instalate p pe sistemele de operare la calculatoarele noi. 

Ambele browsere sunt bune, un aspect foarte important este nivelul resurselor folosite, care este mult mai mic decât la Google Chrome: Dacă Chrome poate folosi 50% din puterea procesorului, Safari folosește 5-10% iar Edge doar 3-5%.  Problema este încă discutabilă, depinde mult de puterea calculatorului și de ce fac cu el... versiunile mai noi ale browser-elor devin din ce în ce mai performante.

În stilul Apple, browser-ul lor n se mai poate instala decât pe sistemele de operare proprii, să le fie de bine, nu sunt fanul lor sub nici o formă.

Cel mai "interesant" browser: Tor Browser

Ciudatul ciudaților, folosește o platformă Firefox. Este renumit și folosit pentru faptul că aproape îți garantează o navigare fără urme, nimeni și nimic nu știu cin e ești... astă dacă nu faci tu greșeli. Implicit routează traficul printr-o serie de servere anonime care zăpăcesc cam orice. Astfel este considerat cel mai sigur browser web public disponibil.

Browser de domeniul trecutului dar încă folosit: Internet Explorer

Dar până la urmă care este cel mai bun browser per total? 

Dacă calculatorul este unul destul de bun, Google Chrome este câștigător detașat iar dacă faci câteva setări crești și nivelul de confidențialitate. 

Dacă vrei maximul de siguranță și confidențialitate folosește Mozilla Firefox, sau poate noul Microsoft Edge cel bazat pe platforma Chromium.

Dacă vrei să fi ca și invizibil pe internet pentru majoritatea, bagă cu Tor Browser sau treci pe linux, acolo lucrurile sunt în cu totul altă zonă...

De testat mai sunt Opera și Vivaldi care folosesc tot platforma Chromium dar sunt bazate pe viteză și confidențialitate. Vivaldi pare interesant.

Eu unul folosesc pentru toată ziua Google Chrome iar ma nou ca browser de rezervă pentru unele situri Microsoft Edge (versiunea bazată pe Chromium) setată la maximul de restricții posibile.