Când nu se mai poate plomba un dinte și trebuie făcută coroană?

22 Februarie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Când nu se mai poate plomba un dinte și trebuie făcută coroană?

In cei peste 10 ani de stomatologie, întrebarea care am auzit-o cel mai des cred că a fost: de ce nu se mai poate plomba dintele? de ce trebuie îmbrăcat? de ce trebuie făcută coroană?

Când un dinte nu mai poate fi obturat? Teoria zice că în momentul în care caria depășește 1/3 din volumul dintelui acesta ar trebui acoperit de o coroană. Această regulă poate fi ușor forțată până la 1/2 din volumul coroanei doar dacă dintele are încă nerv. 

Dacă dintele nu mai este vital (are nervul scos) de mai mult de 4 ani, este indicat să se facă coroană chiar dacă caria nu depășește 1/3 din volumul dintelui. De ce? Pentru că în medie după această perioadă dintele rămas devine casant iar riscul de fractură este foarte mare. De cele mai multe ori fracturarea unui dinte devital face ca acesta să fie complet pierdut și să se ajungă rapid la extracția lui.

Altă situație în care dintele nu mai poate fi obturat este situația un care caria trece de limita gingiei cu peste 0,5 milimetri, și din această cauză orice material se folosește ori se va infiltra și va ceda rapid, ori va irita permanent gingia.

Dacă zona afectată este pe muchia incizală (muchia dintelui) pe dinții frontali. De ce? Pentru că la forțele care apar în acea zonă există șanse foarte mari ca plomba să se desprindă. E nevoie doar de un aliment mai dur, sâmbure... os... 

Acestea sunt cele mai clare situații în care o plombă nu mai este indicată și ideal este acoperirea cu o coroană, dar asta nu înseamnă ca nu mai pot fi și alte situații particulare în care dinții nu se mai pot obtura.

Așa că de cele mai multe ori recomandarea stomatologului de a face o coroană și nu o plombă mare este făcută nu din motive de eficientă cum cred mulți ci pentru a păstra cât mai mult dintele natural.