Abraziunea dentară este un proces de uzură a suprafeței dentare, condiționat de componenta organo-minerală a dintelui, calitatea implantației, de forța musculaturii mobilizatoare a mandibulei, de tipul de ocluzie și de consistența alimentelor.... Altfel spus abraziunea dentară este tocirea suprafețelor dinților, dată de rezistența smalțului și de natura forțelor la care este supus...

Abraziunea dentară are mai multe grade, funcție de nivelul afectării de la 1 la 4, și poate fi patologică sau fiziologică.

Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingie, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

De cele mai multe ori apar inițial niște zone albe, ușor cretoase, după care se transformă în șanțuri, iar dacă nici atunci nu se intervine acele zone încep să se carieze (coloreze) și dinții devin din ce în ce mai sensibili la stimulii termici (rece, cald) sau chimici (dulce).

Bruxismul dentar este strângerea violentă a celor doua arcade dentare prin contracția puternică a mușchilor ridicători ai mandibulei sau involuntar, de regulă în timpul somnului (scrâșnirea dinților).

Este o para-funcție distructivă pentru țesuturile aparatului dento-maxilar a cărei cauză poate fi, de cele mai multe ori, de natură psihică, dar care este însoțită întotdeauna de o dizarmonie ocluzală. 

Ce este bruxismul (scrâșnitul sau scârțâitul din dinți în timpul somnului), care sunt semnele, cauzele și cum se tratează (cu gutieră de bruxism)?

Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de leziuni dentare permanente, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a articulației temporo-mandibulare.

Simptomele cele mai frecvente sunt: