Care sunt medicamentele de urgență recomandate pentru calmarea durerilor puternice de dinți dar și pentru abcesele dentare? Ce este necesar un antibiotic, un antiinflamator sau un antiinflamator și un antibiotic?

Mai jos este o listă cu medicamentele antiinflamatoare recomandate în cazul durerilor de dinți, într-o ordine crescătoare a "efectului"; primele 6 substanțe sunt cele mai folosite iar cele de la pozițiile 7-10 sunt folosite în cazul intervențiilor mai ample (extracții multiple, inserarea de implanturi dentare, adiții osoase...) și au nevoie obligatoriu de recomandare de la medic.

  1. Acid acetilsalicilic (aspirină), doză recomandată 3-4g/zi (6-8 comprimate);
  2. Paracetamol (Tylenol, Panadol - la copii), surprinzător... poate fi folosit pentru durerile minore de dinți.
  3. Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Advil, MIG, Rupan, Ibufen, Motrin) doză recomandată 600mg/zi, maxim 800mg/zi.
  4. Naproxen sodic (Aleve) - doza maximă 660mg/zi;
  5. Algocalmin - doza maximă 5g substanță activă / 24 ore;
  6. Ketoprofen (Ketonal, Ketoprofen) doză recomandată 200mg/zi, maxim 300mg/zi.
  7. Nimensulida (Aulin) - doza maximă recomandată 200mg/zi, maxim 15 zile
  8. Dexketoprofen (Tador) doza maximă 75mg/zi.
  9. Celecoxib (Celebrex) doza maximă 400mg/zi.
  10. Arcoxia, doza maximă este de 120mg/zi.
  11. Clorhidrat de tramadol + paracetamol (Doreta), maxim 8 comprimate/zi.

Ca măsură suplimentară, se recomandă să se instituie o igienă bucală "extremă", obligatoriu apă de gură de 2-3 ori/zi și să se evite orice aliment sau băutură care produce sensibilitate (rece, cald, dulce).

Dacă durerea este pulsatilă, dintele este extrem de dureros la atingere,  în mușcătură pare înalt sau la nivelul gingiei apare o umflătură (abces) se recomandă administrarea de urgență și a unui antibiotic eficient în infecțiile orale.

  1. Amoxicilină + acid clavulanic (Augmentin / Amoksiklav / Amoxiplus / Ospamox / Aurobindo) doza recomandată 2g/zi.
  2. Cefuroxim (Zinnat, Cefuroxima) doză recomandată 1g/zi. 

Pentru alegerea antibioticului, dacă se observă că cele folosite uzual nu dau rezultate în 3-5 zile, se recomandă realizarea unei antibiograme din secreția recoltată din abces (eu am realizat această analiză cu Synevo, pacientul venind cu kitul de recoltare luat de la ei...)

Dacă pe gingie există o umflătură foarte bine conturată, asemănătoare cu un coș de mari dimensiuni, se poate folosi un ac de seringă steril și se înțeapă în "moț" pentru a începe drenarea (eliminarea) puroiului de la infecția existentă. Chiar dacă episodul acut trece, este indicat să ajungi cât mai repede la dentist, înainte ca episodul să reapară, pentru că sigur se va întâmpla... programare stomatologică on-line.

Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe propria răspundere. Recomandările de mai sus sunt orientative și trebuie luate ca atare.