Antibiotice sau antiinflamatorii pentru dinți?

27 Decembrie 2020
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 lună
Antibiotice sau antiinflamatorii pentru dinți?

Antibiotice sau antiinflamatorii pentru dinți? Am auzit pe mulți că iau pentru răceală antibiotice iar pentru infecțiile de la dinți antiinflamatorii / antidurere... Dar ce medicamente este corect să iei în funcție de problema avută?

Regula de bază este simplă și este eficientă în cele mai multe cazuri... Durerea se tratează cu antiinflamatorii, infecția cu antibiotice, invers nu există efectul dorit:

  • dacă există doar durere la stimuli termici, lichide sau alimente - evitat stimulii care sunt dureroși, antiinflamatorii, igienă cât se poate de riguroasă... stomatolog când se poate
  • dacă există durere mare la atingere cu senzația de dinte înalt - antiinflamatorii la nevoie și obligatoriu antibiotice în regim de urgență... radiografie și stomatolog rapid
  • dacă există abces - antibiotice de urgență, antiinflamatorii doar la nevoie ... radiografie și stomatolog urgent

Ordinea teoretică crescătoare a antiinflamatoarelor este: aspirină, paracetamol, ibuprofen în multele variante comerciale, ketoprofen.... plus algocalmin sau Aulin... fiecare reacționează la numite substanțe mai bine.

Ordinea teoretică crescătoare a antibioticelor este greu de spus, este influențată de multe aspecte, dar cele mai folosite substanțe în zona stomatologică sunt: amoxicilină, metronidazol, eritromicină, cefuroximă.

Toate aceste sfaturi trebuie folosite doar în cazuri de urgență când o programare de urgență la dentist nu poate fi realizată. Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe proprie răspundere. Toate recomandările medicamentoase de mai sus sunt de ordin orientativ și trebuie luate ca atare.