Mergi la conţinutul principal
 • Ce este bontul protetic sau multi-unitul?

  Dacă și-ai pus un implant dentar sau cauți informații despre etapele unui implant dentar, ai auzit sigur de "bont protetic" sau "sistem multi-unit"... dar ce sunt aceste piese?

  Bontul protetic sau sistemul multi-unit este componenta care face legătura între implantul dentar și structura protetică vizibilă (coroană, punte, bară, suprastructură, proteză...).

 • Ce este bontul de vindecare la implantul dentar?

  Dacă ai un implant dentar sau vrei unul, ai văzut că se vorbește de "bont de vindecare"... ce este, când și cum se folosește, pentru ce este nevoie de el?

  Bontul de vindecare este o piesă care se montează în locul șurubului de închidere în implantul dentar după perioada de vindecare. Foarte rar se montează pe implant în aceiași ședință cu inserarea implantului, decizia aparține doctorului funcție de fiecare situație.

 • Ce este fațeta ceramică dentară?

  Ce este o fațetă ceramică dentară? este o soluție protetică ce ține de zona de estetică dentară modernă care poate rezolva rapid marea majoritate a problemelor de la nivelul dinților frontali. În mare seamănă cu ideea unghiilor false...

  Ce se poate remedia prin fațete dentare?

  • defecte de formă;
  • defecte de culoare; 
  • defecte de poziție.

  Care sunt limitele fațetelor dentare? 

 • Ce este parodontoza sau boala parodontală?

  Ce este parodontoza sau boala parodontală? este o afecțiune stomatologică care afectează ligamentele periodontale (care țin dinții fixați în os) și care duce la pierderea completă a danturii în decurs de câțiva ani...

  Care sunt semnele parodontozei? trebuie să fie prezente toate ca să se pună diagnosticul de parodontoză, altfel se vorbește de afecțiuni din spectrul parodontal...

 • Ce este resorbția osoasă?

  Resorbția osoasă este pierderea volumului osului mandibular sau maxilar, manifestată în înălțime sau lățime (grosime).

  Resorbția osoasă normală este dată de trecerea anilor, dar de cele mai multe ori are alte cauze și se poate observa doar pe o radiografie, la un control stomatologic simplu nu poate fi detectată și sigur nu poate fi evaluat nivelul la care s-a ajuns, decât dacă este avansata și se observă deja mobilitatea dinților.

 • Ce este caria dentară?

  Caria dentară este cea mai întâlnită aflicțiune pentru care un pacient cine la stomatolog... dar ce este de fapt caria dentară?

  Este zona în care un dinte începe să fie distrus de atacul combinat al acizilor și a anumitor specii de bacterii... leziunile carioase sunt acele puncte mic maro, negre, care lăsate netratate se vor mării, vor devenii sensibile, vor distruge complet dintele.

 • Ce este ortodonția?

  În ultimii ani se tot discută despre ortodonție, ortodont... dar ce este și cu ce se ocupă ortodonția stomatologică?

  Ortodonția este o specialitate stomatologică care se ocupă de corectarea poziționării dinților definitivi pe arcadă și de rezolvarea unor probleme apărute din cauza deformării în dezvoltare a structurilor osoase dentare. 

  Tratamentele ortodontice se realizează cu aparate ortodontice fixe, sau mobile, funcție de problemele care există, sau prin combinarea lor. 

 • Ce este placa dentară?

  Placa dentară este diferită de tartru / piatră dentară... dar este un fel de cauză inițială pentru multe alte probleme, cum este tartru, carii, gingivite...

  Ce este placa dentară? este acel strat moale și lipicios care se găsește pe dinți la o perioadă de timp după masă, sau dimineața (dacă periajul de seară nu a fost făcut corect)... este format în cea mai mare parte din resturi de mâncare.

 • Ce este pivotul endodontic sau RCR-ul dentar?

  Pivotul dentar endodontic, RCR-ul sau dispozitivul corono-radicular... este o piesă importantă în refacerea unui dinte distrus sau pentru armarea pe viitor a unui dinte cu risc major de fractură.

  Pivotul dentar sau RCR-ul este o piesă care face trecerea între rădăcina unui dinte și corona acestuia, introdusă pe traiectul fostului canal al nervului dentar.

  Există două variante posibile de pivoți dentari:

 • Ce este obturația dentară (plomba)?

  Obturația dentară sau popular renumita plombă pe dinte, este una dintre cele mai frecventă manoperă stomatologică care se realizează. Dar ce este?

  Obturația coronară este prima etapă prin care se repară, plombează, umple... după curățarea completă a zonelor afectate de carii sau alte tipuri de leziuni dentare (leziuni de colet, abraziuni...) gaura rămasă în dinte.

  Pentru realizarea plombelor se folosesc în general 2 clase mari de materiale: