Mergi la conţinutul principal
 • Turul cetăților din Județul Brașov - 4 cetăți deosebite

  Brașov

  Turul cetăților din Județul Brașov - 4 cetăți deosebite

  Județul Brașov cred că este cel care are cele mai frumoase cetăți restaurate pe care le-am văzut pana acum: Cetatea Râșnov, Rupea, Feldioara, Făgăraș la care dacă adaugăm Castelul Bran și centrul orașului Brașov... iese o tură de neuitat. Din păcate în vara lui 2017 am găsit cetatea Brașovului închisă vizitatorilor de mai bine de doi ani din câte am aflat.

  Dacă ești foarte organizat toate aceste obiective pot fi vizitate în aceeași zi sau în două dacă vrei să stai cazat un weekend undeva prin zonă.

  Cetatea Râșnov, cea care se vede de la distanță dacă treci prin zona Brașov - Bran a fost renovată/reparată parțial în urmă cu ceva ani cu fonduri europene, nu arată rău dar nici nu pot să spun că extrem de bine. Renovarea a fost făcuta la nivelul zidurilor exterioare, dar partea importantă centrală, doar parțial din păcate. Oricum ar fi, trebuie să fiu cinstit, merită vizitată mai ales pentru panorama oferită asupra zonei Brașov - Bran și a orașului Râșnov care este sunt spectaculoasă.

  Cetatea Rupea a fost renovată sau reconstruită parțial ar fi mai corect să zic în urmă cu ceva ani, dar arată foarte bine, parcări amenajate, foarte curat peste tot, toalete curate, nu e plin de magazine și terase, iar taxa de vizitare este decentă. În interior a fost reconstruită o mare parte a nucleului cetății, ceea ce la majoritatea pe care le-am mai vizitat nu s-a făcut. Există turnuri, case, ganguri, diferite camere... iți oferă o imagine a ceea ce a fost cândva acolo. Este poate chiar ușor peste Cetatea Râșnov.

  Cetatea Feldioara este o cetate mică, care nu este impresionantă prin dimensiuni sau poziție, dar merge pe aceeași sistem de recondiționare pe care l-am văzut folosit și la Cetatea Râșnov și Rupea: simplu dar care permite să ai o imagine a ceea ce a fost cândva acolo.

  Cetatea Făgărașului care este partea exterioară cu zidurile și șanțul de apărare iar în interior Muzeul Țării Făgărașului în care vei vizita muzeul organizat foarte bine și sala tronului, ambele componente alte muzeului oferindu-ți prilejul de a te întoarce în timp. De la piese de sticlărie, haine, cufere, arme, armuri, însemne ale breslelor, la săli amenajate complet, mobilier... Excelent!!

  Cetatea Brașovului așa cum ziceam și la început este închisă, și din păcate nu poate fi vizitată decât la exterior. Starea în care este... pare ca începe să se degradeze... Surpriza a fost mare mai ales că este în Brașov... și te aștepți ca ea să fi fost prima refăcută și cea mai bine întreținută.

  Din cele 4 cetăți Râșnov, Rupea, Feldioara, Făgăraș dacă ar trebui să fac un top... cred că ar fi Rupea, Râșnov, Feldioara, Făgăraș doar că prin Muzeul Țării Făgărașului ultima pare sa vină din urma puternic... în concluzie e greu de făcut un clasament, toate merită vizitate. Ce știu clar e că Cetatea Brașovului e ultima oricum ar fi.

 • Vizită la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului

  Brașov

  Vizită la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului

  Cautând ce se mai poate vizita, fără să am o idee anume... am găsit niște referiri la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului... căutat mai mult și am ajuns la concluzia că trebuie văzute.

  După un drum de aproape 5 ore am ajuns, am oprit în parcarea amenajată și am intrat... prima impresie: frumos, curat, amenajată... un început bun. La casa de bilete am primit și un pliant cu ceea ce se poate vizita... interesant... deci dacă tot avem pliantul în mână să facem turul cetății și a muzeului.

  În mare sunt două chestii care sunt de vizitat, cetatea, adică partea exterioară cu zidurile de apărare și șanțul de apărare... și partea interioară care este curtea, muzeul și sala tronului.

  Zidul exterior are doar câteva zone pe care este permis accesul, dar de acolo ai o perspectivă atât a zonei exterioare cât și a castelului din interior. Partea frumoasă este în interior, partea care este în clădirea tip castel: curtea interioară, muzeul, sala tronului.

  Accesul în muzeu și sala tronului este permis doar cu șoșoni de protecție de unică folosință, lucru pe care eu până acum nu l-am mai văzut nicăieri, ceea ce face ca muzeul și sala tronului să fie foarte curate, chiar dacă pe jos sunt puse covoare... 

  În incinta muzeului există o colecție de cufere/lăzi a breslelor majoritatea fiind într-o stare de conservare deosebită, diferite însemne ale acestora, colecții de vase, arme dela săbii la pistoale, armuri, icoane, haine... tot felul de obiecte... camere amenajate tematic... sigur nu te plictisești.

  Sala tronului are trei săli, cea principală, biroul și ante-camera. Toate cu piese de mobilier și covoare care par a fi cele originale, vechi, dar foarte bine conservate. Câteva arme, armuri iar tavanul sălii este de lemn care are un miros aparte... Ai impresia că te întorci în timp... excelent.

  De aici am plecat spre Cetatea Feldioara, un alt reper istoric foarte frumos restaurat.

 • Plimbare la Cetatea Râșnov și Peștera Valea Cetății

  Brașov

  Plimbare la Cetatea Râșnov și Peștera Valea Cetății

  Cetatea Râșnov, Dino Park și Peștera Valea Cetății, două obiective turistice foarte apropiate și un parc pentru cei mici, situate într-o zona ușor accesibilă, la 20 kilometri de Brașov și 25 de Predeal.

  Accesul este din drumul Râșnov - Poiana Brașov, la accesul spre Dino Park și Cetatea Râșnov exista o parcare mare amenajată iar de aici 10 minute de mers pe jos, sau pentru cei puturoși exista un tractoraș cu remorcă ... care urcă până la parcul de distracții.

  Cetatea Râșnov, a fost renovată/reparată parțial în urma cu ceva ani cu fonduri europene, nu arată rău dar nici nu pot să spun că foarte bine. În interior, normal, se găsesc și niște magazine care vând diferite mărunțișuri, dar civilizat. Renovarea a fost făcuta la nivelul zidurilor exterioare, partea importantă centrală, nu pot spune ca a fost reconstruita, arată a ruină.

  Panorama oferita asupra zonei Brașov - Bran și a orașului Râșnov sunt spectaculoase, poate cel mai interesant lucru...

  Dino Park, este un parc tematic pentru cei mici, în care ei sigur se vor bucura, noi nu am intrat... nu ma simt atras de asa ceva, dinozauri de ghips cu care să facem poze... când o să fie și un copil cu noi poate o să ne oprim și acolo...

  Peștera Valea Cetății, o găsești pe partea dreaptă în continuare pe drumul spre Poiana Brașov, la maxim 3 kilometri, e foarte mică dar merită văzută, pentru stalactite/stalagmite destul de impresionante din interior.

  O altă cetate interesantă și foarte frumoasă este Cetatea Rupea, care este poate la fel de interesantă și frumoasă.

 • În vizită la Cetatea Rupea

  Brașov

  În vizită la Cetatea Rupea

  Despre Cetatea Rupea nu auzisem până nu demult, poate nu am fost bun la istorie... dar întâmplător am văzut câteva poze care m-au făcut să o țin minte și să vreau să o văd.

  Drumul până la Cetatea Rupea e ok, ușor și plăcut dar e bine să fie făcut în timpul săptămânii dacă e cazul sa treci pe Valea Prahovei, altfel iți trebuie multa răbdare sau folosirea unei variante gen DN1A Cheia.

  Cetatea Rupea a fost renovată sau reconstruită parțial ar fi mai corect sa zic în urmă cu ceva ani, dar arată foarte bine, parcări amenajate, foarte curat peste tot, toalete curate, nu e plin de magazine și terase, iar taxa de vizitare este foarte decentă 10 lei.

  În interior a fost reconstruită o mare parte a nucleului cetății, ceea ce la majoritatea pe care le-am mai vizitat nu s-a făcut. Există turnuri, case, ganguri, diferite camere... iți oferă o imagine a ceea ce a fost cândva acolo. Nu vezi doar niște ziduri fără nici o noimă ca la cetățile din Dobrogea...

  Este o cetate care chiar merită văzută, este accesibilă. Este poate chiar ușor peste Cetatea Râșnov sau la egalitate, greu de zis, oricum ambele merită vizitate. Mai multe nu am de zis, doar că nu o să-ți pară rău că ai ajuns până acolo.

 • În vizită la Cetatea Feldioara - renovată

  Brașov

  În vizită la Cetatea Feldioara - renovată

  Complet necunoscută pentru mine până acum câteva zile Cetatea Feldioara a fost o surpriză plăcută. Proaspăt refăcută, cred că am ajuns la ea chiar în prima zi după terminarea lucrărilor, pot spune că arată chiar interesant.

  Cetatea Feldioara este o cetate mică, care nu este impresionantă prin dimensiuni sau poziție, dar merge pe aceeași sistem de recondiționare pe care l-am văzut folosit și la Cetatea Râșnov și Rupea: simplu dar care permite să ai o imagine a ceea ce a fost cândva acolo.

  Drumul de acces este puțin aiurea, partea din oraș e cam proastă, dar pare ca se lucra la canalizare, deci poate se reface, recomandare e să nu intri la prima variantă pe care o oferă Google/Waze, ci la următoarea dar mai ales tot pe acolo să și ieși pentru că este mai ușor de revenit în drumul principal. (dacă vi dinspre Brașov). Ultima porțiune de drum de 100-150 metri a drumul este pietruit iar parcarea dedicată este destul de mică, dar nu e o problemă.

  Pentru cei interesați, lângă cetate se găsește și Biserica Sfânta Maria (evanghelică) o clădire impresionantă ca dimensiuni și arhitectură.

  Cetatea Feldioara intră în categoria cetăților care merită vizitate în zona Brașov, împreună cu Râșnov și Rupea, toate poate chiar în aceeași zi.

 • In vizită la Castelul Bran - Brașov

  Brașov

  In vizită la Castelul Bran - Brașov

  Cine nu a auzit de Castelul Bran? Cine nu a auzit de așa-zisul Castelul lui Dracula... Cine nu l-a vizitat încă? tu? atunci trebuie să-ți faci drum să-l vizitezi, merită, mai ales după ce este în administrare privată, renovat și foarte bine îngrijit.

  Accesul la Bran este ușor din Brașov, Valea Prahovei chiar dacă de ani buni ultimii kilometri din drum sunt ușor bombardați... sau venind dinspre Pitești sau Târgoviște... „

  Parcarea în Bran este destul de dificilă, dar în zona castelului există cel puțin trei parcări cu plată (4 lei/ora) în care sigur vei reuși să găsești un loc. Accesul la castel se face printr-o zonă de "suveniruri" și "produse tradiționale"... care de care mai autentice.., kitsch-oase, și nelipsitele clătite și porumb fiert... din punctul meu de vedere un bazar clasic ca peste tot pe unde se plimbă turiștii.

  Accesul în curtea Castelului Bran se face pe bază de bilet, 40 lei de persoană adultă, poate puțin cam mult... biletele trebuie păstrate pentru accesul în castel la care ai de urcat 1-2 minute. Curtea și accesul spre cetate sunt amenajate, în curte se poate sta pe iarbă, există normal și un restaurant... Atât în curte cât și în castel există câteva locații din care se pot cumpăra suveniruri.

  Accesul se face pe grupuri de 30-50 persoane, există un traseu definit, explicații, bla bla... căști pentru străini... doar că din păcate unii turiști nu sunt foarte civilizați și se mai creează înghesuială, mai ales pe unele scări foarte înguste.

  Dacă ai peste 1.70 înălțime, mare atenție la cap... există cel puțin 3-4 locuri poți să te lovești, care din păcate nu sunt marcate, semnalizate, sau nu există protecții montate.

  Camerele care se pot vizita sunt frumos refăcute, recreează atmosfera specifică, curtea interioară este poate cel mai frumos loc. Poate că la banii pentru bilet ar fi fost cazul ca turul să fie mai lung, poate mai multe camere cu mai multe exponate ar fi fost și mai frumos... poate... dar pe total a fost surpinzător o vizită care a fost la nivelul așteptărilor poate chiar puțin peste.