5 semene ale unui SSD care urmează să se strice

02 Mai 2020
Articol actualizat acum 11 luni
5 semene ale unui SSD care urmează să se strice

Hard disk-urile noi de tip SSD (solid state drive) sunt mai rapide, mai stabile, consumă mai puțin curent decât cele tradiționale, dar au o viață mai mică... undeva 5-7 ani (viața estimată medie) asta nu înseamnă că toate crapă atât de repede, depinde și de cât sunt folosite și cum, depinde de producător, depinde de noroc...

Dacă la HDD-uri există piese în mișcare continua (capete, platane) SSD-urile nu au nici o piesă mobilă, dar au mai multe piese electronice... HDD cedează fizic de cele mai multe ori, SSD cedează electronic. Sunt mult mai sensibile la sursele de alimentare neperformante, la variațiile de curent din rețea.

O altă problemă a SSD-urilor este că au un număr limitat de cicluri de citire/scriere, ca toate memoriile de tip flash (carduri de memorie, stick-uri usb).

Dar care sunt semnele că e cazul să te gândești la un nou SSD?

  1. apariția de "bad-uri" blocuri nu sectoare ca la HDD, care fac să apară: aplicații care înțepenesc sau crapă, viteză mică mai ales la folosirea unor fișiere mari;
  2. probleme la deschiderea sau salvarea unor fișiere;
  3. erori la oprirea sau pornirea calculatorului, care duc la apariția mesajelor de tipul "system needs repair";
  4. crash-uri la bootare, sistem care rebootează automat... ecranele albastre...
  5. apariția de fișiere "read only" care nu mai pot fi copiate, mutate... 

Cum poți mării viață unui SSD?

  • evită temperaturile extreme, asigură o ventilație foarte bună a sistemului (recomandat pentru toate componentele de altfel)
  • evită fluctuațiile de curent (un UPS poate face minuni și o sursă performantă)