5 recomandări esențiale de securitate pentru telefonul mobil

14 Iunie 2018
Articol actualizat acum 2 săptămâni
securitate telefon

Care sunt cele mai simple, elementare dar importante reguli de securitate pentru telefonul mobil? cel pe care majoritatea îl avem în permanență cu noi și în care se găsesc multe date importante, diferite date de contact, fotografii importante sau alte informații vitale. 

1. Păstrează sistemul de operare actualizat. Dacă la telefoanele Apple este ceva mai simplu, sunt puține modele și actualizarea sistemului de operare este ușoară, la cele cu sistem de operare Android poate fi ceva mai complicat dacă nu imposibil din păcate mai ales la telefoanele mai vechi sau care nu sunt vârf de gama la producători. care de cele mai multe ori nu mai primesc actualizări, sau la care sistemul este modificat de operator (cumpărate blocate pe o rețea).

2. Folosește o parolă pentru deblocarea ecranului telefonului mobil. Pare o chestie normală și banală dar studiile au arătat că o treime din utilizatori nu au telefonul parolat. Fiecare sistem are variante mai simple sau mai complicate, dar sigur are... cod numeric, desen, amprentă, conectare la un smartwatch...

3. Nu debloca (roota/sparge) sistemul de operare, nu instala aplicații decât de pe magazinele oficiale Apple App Store sau Google Play Store. Alte versiuni de sistem de operare, sau aplicații de pe diferite siteuri pot conține viruși, sau alte tipuri de aplicații periculoase.

4. Evită cât poți de mult rețele wireless publice neparolate și verifică ca setările Bluetooth să nu permită conectare automată la telefon a altor dispozitive fără acordul tău. Datele transmise prin rețele wireless free pot fi ușor interceptate, chiar unele date din telefon pot fi accesate... dacă chiar folosești așa ceva un VPN instalat in telefon ar fi o soluție recomandată să fie folosită când ești conectat la o asemenea rețea.

5. Instalează o soluție de securitate pentru telefonul mobil gratuită sau nu, dar să fie a unui producător cu renume, cu istorie (Norton, Bitdefender, AVG, Avast, ESET, McAfee ...) nu o aplicație antivirus aleasă la nimereală sau pe care ți-a recomandat-o un prieten...