5 motive pentru a schimba severele DNS

10 Mai 2017
Articol actualizat acum 2 săptămâni
dns

Cum internetul devine din ce în ce mai rapid și oferă mai multe servici și informații, sistemul din spatele infrastructurii de cabluri, fibre, servere, routere... adică serverele DNS trebuie sa țină pasul cu acesta.

Ce sunt aceste servere DNS și de ce sunt importante? Simplu este sunt acele sisteme care fac schimbarea adresei pe care tu o introduci, cu un nume pe care îl ști într-un sir de numere care formează adresa ip a site-ului și știu de asemene unde e găzduit respectivul site ca să te trimită unde trebuie... fără ele internetul nu ar fi așa cum îl ști, în loc de google.com ar trebui sa introduci 74.125.30.99 ...

Servere DNS implicite folosite sunt cele furnizate de operatorul propriu de internet, și în general sunt servere proprii care își actualizează informațiile cu o frecvență variabilă, pe care pot fi aplicate diverse filtre, sau în cel mai rău caz sa nu funcționeze și să nu poți accesa nici o pagină.

Care ar fi beneficiile folosirii unor alte adrese DNS față de cele implicite oferite de operatori?

1. Creșterea vitezei de afișare a paginilor, deoarece majoritatea serverelor dedicate au un sistem propriu dedicat pentru aceste operațiuni, sistem pe care operatorii mai mici nu și le pot permite.

2. Posibilitatea de a filtra traficul, mai ales de tipul control parental. Serverele OpenDNS sunt cele mai cunoscute sisteme care oferă diferite niveluri de filtrare a traficului care iți permit să elimini accesul la diferite categorii de situri sau la unele specifice.

3. Eliminare barierei de tip filtrare regională, care nu permite uneori să vezi anumite siteuri din diferite tari, mai ales combinat cu un sistem de tip VPN sau Proxy.

4. Evitarea cenzurării conținutului, făcut de unii operatori sau de sisteme guvernamentale care vor blocarea anumitor site-uri în anumite momente, cel mai cunoscute fiind situația din Turcia din 2014 când guvernul a blocat accesul la rețeaua Twitter, dar prin modificarea serverelor DNS cu cele oferite de Google unii utilizatori au reușit să folosească în continuare rețeaua.

5. Creșterea securității navigării, dată de blocarea unor pagini periculoase, sau prin blocarea atacurilor de tip DDoS care pot afecta serverele.

In concluzie, cel mai bine testezi și vezi dacă schimbarea serverelor DNS implicite te ajută sau nu, sigur nu face rău...