5 lucruri obligatorii care trebuie făcute după ce ai instalat Windows

14 Ianuarie 2018
Articol actualizat acum 1 săptămână
5 lucruri obligatorii care trebuie făcute după ce ai instalat Windows

Instalarea sistemului de instalare Windows pe un calculator este o treabă ușoară la ora actuală, partea grea e ce urmează să faci după ce ai terminat instalarea. Dacă procesul de instalare durează undeva între 30 și 60 de minute funcție de cât de performant este calculatorul, ce urmează durează uneori ore bune...

1. Actualizarea sistemului de operare Windows, este poate cel mai enervant lucru, durează mult, calculatorul se tot restartează... poți intre timp să te uiți la televizor la câteva episoade din ceva... Actualizarea se poate face și cât faci altceva la calculator in următoarea perioadă, dar ideal ar fi să fie primul lucru pe care îl faci după instalare.

2. Instalarea ultimelor drivere disponibile pe siteul producătorului de componente. Acest lucru va face ca toate componentele să fie folosite la maximul de performanță și va evita orice problemă cunoscută care ar putea produce erori. De multe ori sistemele Windows, mai ales Windows 10, descarcă automat ultimele versiuni de drivere pentru componentele importante care sunt necesare pentru funcționarea unui calculator, rămân de multe ori perifericele sau diferite componente mai rar folosite de utilizatori.

3. Instalează programele esențiale pentru orice calculator...

3.1. Antivirus și firewall - nu există protecție 100%, dar orice program instalat e mult mai bun decât nimic, măcar sistemul implicit oferit de Windows sa fie activ... Există mai multe programe gratuite care își fac treaba foarte bine (BitDefender Free, 360 Total Security, Avira Free, AVG Free, Comodo Internet Security, Panda Free Antivirus), folosește orice iți place, dar folosește ceva.
3.2. Browserul de internet favorit. Ai de unde alege, de la Microsoft Edge care începe să fie din ce în ce mai bun, la Chrome (care este cel mai folosit la ora actuală), Firefox sau Opera. 
3.3. Programele multimedia - muzica, film, live... 
3.4. Programele cu care mai și faci ceva - clientul de email (Outlook sau Thunderbird), editare documente (Microsoft Office sau LibreOffice), schițe și note (OneNote, Google Keep, Evernote), sincronizare cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive), reader PDF (Adobe Reader), operare arhive (WinZip, WinRAR, 7-Zip)

4. Schimbarea setărilor implicite cu care vine sistemul de operare, majoritatea sunt ok pentru mulți utilizatori, dar fiecare are stilul lui.

4.1 Schimbarea aplicațiilor implicite cu care se deschid unele fișiere cu cele care vrei tu. Majoritatea fișierelor se pot deschide cu mai multe programe, tine de fiecare cu ce vrea.
4.2. Dezactivarea din startup a programelor inutile sau chiar dezinstalarea celor care vin de la producător mai ales în cazul laptopurilor. Dezactivarea se face din Task Manager (Ctrl + Shift + Esc), More details, Startup
4.3. Personalizarea modului în care arata Windows-ul, de la wallpaper, până la culorile ferestrelor.
4.4. Personalizarea setărilor Power Plan... adică după câte minute să se închidă monitorul sau calculatorul dacă nu este folosit și alte mici detalii....

5. Setarea modului de Backup, important pentru a avea o copie de siguranță a datelor din calculator, fie doar a fișierelor salvate, fie a întregului sistem.