12 cele mai frecvente cauze care îți colorează dinții

27 Martie 2018
Articol actualizat acum 1 an
12 cele mai frecvente cauze care îți colorează dinții

Colorațiile dinților sunt cauzate de depuneri superficiale pe suprafață, de schimbări care apar în structura internă a dintelui sau de deteriorarea materialelor folosite. De cele mai multe ori colorațiile sunt ușor de tratat.

1. Colorațiile superficiale produse de alimentele (mâncare, sucuri, vin, cafea, țigări, ceai...) în general nu pot și eliminate decât cu ajutorul stomatologului prin periaj profesional sau air-flow.

2. Cariile dentare, inițial sunt doar un mic punct negru, dar prin evoluția în adâncime încep să coloreze dintele în masă.

3. Colorațiile gri în tot dintele apărute la un interval de timp după tratamentele endodontice de îndepărtare a nervului produse de deteriorarea stucaturii dentare, se pot trata uneori prin albire endodontică sau doar prin acoperirea cu coroane fizionomice.

4. Traumatismele dinților (lovituri puternice) produc de cele mai multe ori colorarea gri în masă, mai ales că de cele mai multe ori se soldează și cu tratamente endodontice, au același tratament ca și colorațiile produse de pierderea nervului.

5. Administrarea de medicamente (antibiotice mai ales tetraciclină) în perioada de formare a dintelui, produce colorații galbene, maro sau gri care nu se pot elimina uneori prin plombare dar de cele mai multe ori doar prin coroane.

6. Fluoroza apărută în urma administrării în timpul dezvoltării dinților a unor cantități excesiv de mari de fluor, care duce la apariția unor pete albe care ulterior se pigmentează.

7. Îmbătrânirea naturală a dintelui odată cu vârsta care duce la îngălbenirea lor.

8. Colorații date de plombele de amalgam, care în timp impregnează pereții dintelui în gri/negru.

9. Colorarea plombelor vechi dată de îmbătrânirea și impregnarea materialelor folosite, apare după mai mulți ani și se rezolvă prin înlocuirea obturațiilor.

10. Infiltrarea la marginea obturațiilor exact pe contur apărută după mai multi ani, sau după ce sistemul adeziv cedează, se rezolva prin înlocuirea obturației.

11. Zone colorate la marginea coroanelor sau punților metalice sau metalo-ceramice, la nivelul gingiei ca urmare a retragerii în ani a gingiei, se rezolva prin înlocuirea coroanelor afectate.

12. Colorațiile date de depozitele de tartru care ulterior se impregnează cu coloranți din alimente, se rezolvă prin detartraj cu ultrasunete și periaj profesional.